maanantai 10. heinäkuuta 2017

Rallyn myytit: Sosiaalinen palkka ja kehäänmeno

Ensimmäinen osa rallyn myyteistä löytyy täältä.

Jatketaan rallyn myyteillä. Osassa kaksi käsitellään sosiaalinen palkka ja kehäänmeno.

Mitä on sosiaalinen palkka? Sosiaalisella palkalla tarkoitetaan palkkaa, joka tulee ohjaalta itseltään. Kyseessä ei siis ole nami tai lelu, vaan esimerkiksi sanallinen kehu. Sosiaalinen palkka on osalle koirista sisäänrakennettu asia, eli ne palkkaantuvat sosiaalisesta palkasta todella hyvin. Osalle koirista se tulee opettaa. Rallyssa sosiaalista palkkaa saa käyttää koko ratasuorituksen ajan, eli kehuminen ja kannustus on sallittua. Koiraan ei saa koskea, mutta sanallinen palkkaaminen on sallittua.

Ongelmaksi muodostuu rallyssa osalla ihmisillä sosiaalisen palkan korostaminen, ajoittaminen ja määrä. Todella moni luottaa sosiaaliseen palkkaan paljon. Osa jopa niin paljon, että ei opeta palkkaamattomuutta oikein koiralleen. Rallyssa myös harvemmin olen kuullut puhuttavan sosiaalisesta palkasta muuten kuin että kehu koiraa radalla. Entä jos koira ei palkkaannu siitä?

Termiksen liikkeenväli/kehäänmeno. Kuva Sirpa Saari

Rallyssa harvemmin opetetaan koiralle sosiaalista palkkaa oikein, vaikka se pitäisi opettaa koiralle. Mitä koira tekee jos sanot sille kehun kesken suorituksen? Miten jatkat siitä? Millaisella suorituksella sosiaalisen palkan saa? Milloin sen saa? Sosiaalinen palkka ei voi olla jatkuvaa kehumista radan läpi, vaan toiminnalla pitää olla rakenne. Esimerkiksi helposti sosiaalisesta palkasta jo valmiiksi palkkaantuvan Parsan kanssa on tehty paljon treenejä, joissa on opeteltu sosiaalista palkkaa. Omille koirilleni olen opettanut erilaisia sosiaalisia palkkoja, kuten "jes", joka tarkoittaa että homma on siinä, palkkaa saattaa lentää, olet hieno koira. On myös olemassa keep going -signaalit "hyvin" ja "vauu", jotka tarkoittavat, että teet hienosti, jatka mitä olet tekemässä. En voisi kuvitella että antaisin Parsalle kesken radan kehuna jessiä, koska se varmaan lentäisi sivusuunnassa pari metriä tai pomppaisi minua päin.

Kunnollisella sosiaalisella palkalla saadaan aikaan seuraavia asioita:
- Koira oikeasti palkkaantuu sosiaalisesta palkasta
- Ketjutettu sosiaalinen palkka tuo koiralle turvallisuuden tunteen sillä se tietää mitä tapahtuu seuraavaksi
- Ketjutettu sosiaalinen palkka myös pitää koiran paremmin hallinnassa

Sen sijaan että rallyssa pidettäisiin sosiaalista palkkaa itsestäänselvyytenä, pitäisi se opettaa koiralle. Näin koira palkkaantuu kehuista ja sillä on myös tieto mitä tapahtuu kehun jälkeen, varsinkin jos se on oppinut että palkan jälkeen voi itse itsensä vapauttaa.

Stella lähtökyltillä

Toinen asia, jota käsittelen tänään, on kehäänmeno. Usein kuulen puhuttavan lähtökylttisyndroomasta. Toinen asia, josta puhutaan, on että koira menettää mielenkiintonsa tekemiseen heti kun se on ylittänyt kehänauhan. Silti rallyssa todella harvoin puhutaan kehäänmenosta.

Näin paatuneena tokoilijana kehäänmeno oli ehkä ensimmäinen asia jonka opetin Parsalle perusasennon ja palkkaamisen jälkeen. Se osaa myös liikkeidenvälit samalla tekniikalla. Ei ole ehkä olennaisin asia rallyssa, mutta ainakaan ei kontakti herpaannu kehään mennessä. Termiksen kanssa opettelin kehäänmenoa yli puoli vuotta putkeen.

Miksi kehäänmeno sitten on niin tärkeää? Kehäänmenon ideana on ketjuttaa koiralle toiminto, jonka avulla koiran kontakti ja vire pysyisivät kisasuorituksen alkuun asti hyvinä. Kehäänmeno on usein erilainen eri koirilla, mutta sen opettaminen pelastaa lähtökylttisyndroomalta. Kun koira tietää mitä kehään mennessä tapahtuu, eikä se ole mieletöntä haahuilua, pystyy se keskittymään olennaiseen.

Kehäänmenon opetuksen plussia:
- Koiran kontakti ei rakoile vaan se on heti kuulolla kun aloitatte suorituksen
- Koiran vire ei laske niin helposti
- "Lähtökylttisyndrooma" jää pois
- Virheet ensimmäisiltä kylteiltä vähenevät

Sarjan kolmannessa osassa pohditaan palkattomuutta, jota jo sivuttiin sosiaalisen palkan yhteydessä. Jos sinulla on ehdotuksia sarjan neljänneksi osaksi, niin saa ehdottaa.

4 kommenttia:

 1. Miten siis käytännössä lähdit opettamaan kehäänmenoa ja liikkeiden välejä koirillesi, onko sulla erillinen käskysana? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on kehäänmenoille ja liikkeenväleille sama sana. Esimerkiksi Parsalla se on "yhdessä". Kriteerinä on että koira on läsnä ja tarjoaa perusasennon kun pysähdyn. Aloitettiin tätä niin että koira opetettiin tarjoamaan perusasentoa eri paikoissa. Nopeesti se muokkautui siihen että otin pari askelta johonkin ja pysähdyin jolloin koira tarjosi perusasentoa. Tästä tuli aina palkka. Lopulta siihen yhdistettiin sana ja sitten matkaa pidennettiin. Tokon kautta on tehty sellaisia treenejä että mennään liikkeen aloituspaikkaan ja palkka. Tätä on varioitu myös niin että mennään liikkeen aloituspaikkaan ja sos. palkka jonka jälkeen toiselle aloituspaikalle ja palkka. Kokeneemman koiran kanssa tehdään myös aloituspaikka-liike-sos. palkka-uusi aloituspaikka-palkka -treenejä. Rallyssa voi esimerkiksi mennä yhdessä lähtöön ja tehdä kyltin tai kaksi ja palkka.

   Poista
 2. Kiitos, oli hyödyllinen kirjoitus. Myös blogi menee lukulistalle ehdottomasti :)

  VastaaPoista